Blog

Koupě firmy v segmentu SME? Nic pro běžného investora

Koupě firmy v segmentu SME? Nic pro běžného investora

Pokud máte malou firmu, řekněme do 100 milionů obratu a jednoho dne se rozhodnete, že už dál podnikat nechcete, můžete mít problém. Většina investorů se do koupě obchodního podílu v takových společnostech příliš nehrne.

V oblasti SME je jich přitom nejméně z jednoho prostého důvodu. Firma bývá velice často závislá na svém majiteli. Často drží všechny kontakty a stojí na něm celý obchod. Pro mnoho investorů tohle není.

Já jsem sice investor, ale srdcem stále podnikatel. Investuji do malých a středních firem právě proto, že díky JPF máme know-how, jak s koupenou firmou dále pracovat. Perfektně známe ekonomické fungování firem a víme, jak pracovat s lidmi.

Díky tomu můžeme jít i do akvizic, od kterých ostatní dávají ruce pryč. A podnikatelé, se kterými se domluvíme, nám občas řeknou, že jsme jim dali nabídku jako jediní.

Odkup firmy – co investory zajímá nejvíce

Když uvažuji o odkoupení společnosti, zajímají mě tři věci. Tou první je osobnost majitele. „Proč?“ můžete si říct. „Vždyť přece ten tam po odkupu nezůstane.“

Ve většině případů opravdu nezůstane. Ale zůstane tam jeho otisk, který tam za 15 let zanechal. Představa, že převezmu firmu, otočím kormidlem a všechno pojede podle mého, je poměrně úsměvná.

Druhá věc jsou čísla. Majitelé často vůbec netuší, jak firmu prodat a snaží se ji střelit za vysokou valuaci, jaksi ale zapomenou zohlednit to, že je zadlužená a negeneruje ani moc velký zisk.

Třetí věcí je produkt nebo služba, kterou daná firma poskytuje. Musí mi to dávat smysl. Moje podnikání je založeno na etických hodnotách a nikdy bych nevstoupil do projektu, který ostatním nepřináší užitek.

Pokud uvažujete o prodeji firmy, nebojte se nám napsat. Minimálně získáte náš pohled na věc. A kdo ví, třeba se i domluvíme na férovém odkoupení firmy.

Ing. Bc. Jiří Jemelka, MBA
telefon+420 603 995 052
obalkajiri.jemelka@jpf.cz